Jak je to s drahokamy?

Když hledáte drahý kámen, tak si chcete být 100% jistí, že vás nikdo neoškubal. Z každé strany se k vám hrnou různé informace a vy nevíte, kterým máte věřit. V tomto článku si povíme jak to doopravdy je. Budeme se zabývat drahokamy a polodrahokamy. Dále se také zmíníme jak je to s přírodními, přírodními upravovanými, syntetickými a simulovanými drahokamy.

Drahokam a polodrahokam

Drahokamy jsou vzácné už od pradávna. Kvůli pokladům a drahokamům se vedly války a různé výpravy. Drahé kameny byly a vlastně stále jsou symboly společenského postavení. V dnešní době se často setkáváte s pojmy drahokam a polodrahokam a nevíte, co to přesně znamená? Někteří si myslí, že polodrahokam je levný šunt a náhražka za pravé drahokamy, ale není tomu tak. Za drahokamy se tradičně označují diamanty, rubíny, smaragdy a safíry. Nebo jinak řečeno „velká čtyřka“. Tyhle drahokamy jsou cenově velice vysoko a to především kvůli své vzácnosti, brilanci a hlavně barvě. Drahokamy si jistě zaslouží uznání a vysokou cenu, ale ne každý si může drahokamy dovolit.

Diamant

Diamant

Rubín

Rubín

   Smaragd

Smaragd

Safír

Safír

A co vlastně znamená pojem polodrahokam? Tento pojem přišel teprve nedávno a to na konci 19.století. A označoval cenově nižší kámen. Ale pravdou je, že tento název je už zastaralý. Dnes se výraz polodrahokam nepoužívá a ve šperkařském průmyslu se všechny kameny označují jako drahokamy. Kupující by měl svou pozornost hlavně soustředit na čistotu, brus, karátovou hmotnost a barvu. Některé tzv. polodrahokamy dokáží svou neobvyklostí přesáhnout cenu středně kvalitního safíru. Patří zde:

Přírodní a přírodní upravované drahokamy

Přírodní drahokamy jsou už podle svého názvu těženy v přírodě. Neprochází úpravou, aby se vylepšila jejich barva nebo čistota. Jen je brusič vymodeluje, do nejlepšího tvaru a dále se jen leští. Upravované drahokamy prošly změnou, která vylepšila vzhled a odstranila nedokonalosti. Je to hlavně tím, že drahokamy mají k perfektnímu vzhledu mnohdy daleko.

Syntetické drahokamy

Nebyly vytvořené v přírodě, ale v šikovných rukách laborantů. Vytvořené drahokamy mají stejné chemické, optické i fyzické vlastnosti jako ty pravé přírodní. Tím pádem se nepovažují za falešné, i když vznikly jinak. Nemají jinou tvrdost, barvu, složení, lesk a ani vzhled. Jen se nepatrně liší menším množstvím inkluzí*. Nezapomeňte však, že všechny vytvořené kameny nemají stejnou kvalitu. U drahých šperků vždy žádejte, aby to byl drahokam s certifikátem.

Simulované drahokamy

Od nepaměti se lidé snažili vyrobit imitace a napodobeniny drahokamů. Hlavně proto, že byly velice levné. Simulované drahokamy jsou podobné pravým drahokamům pouze opticky. Před stovkami let byl rozdíl mezi přírodním drahokamem a simulantem snadno rozpoznatelný, ale dnes díky novým přístrojům a technickému pokroku, rozdíl hned tak nepoznáte. Nejčastějším materiálem na výrobu simulantů je jistě sklo. Hlavně proto, že je to materiál snadno dostupný a dá se jednoduše obarvit.

Čím nahradit diamant?

Kvůli vysoké ceně, ale také kvůli etickým a ekologickým důvodům, se na trhu začaly objevovat různé alternativy. Mezi nejznámější patří kubický zirkon. Nebo také bílé safíry či topazy, které jsou více odolné než zirkony.

*Inkluze = nebo-li uzavřenina je jakýkoli druh látky uzavřený v druhé

Související produkty

Recenze od našich zákazníků

95% zákazníků doporučuje podle dotazníku spokojenosti za posledních 90 dní.

Další recenze od zákazníků

Online platby kartou

Rychlé a zabezpečené
platby online

E-mail pro zákazníky

info@aranys.cz
(po-pá 8-16)

Linka pro zákazníky

+420 736 119 910
(po-pá 8-16)

Garance kvality a spokojenosti

potvrzená 
Puncovním úřadem

Zpět na začátek