Tyrkys

Země původu a výskyt: Austrálie, Chile, Německo, Mexiko, USA, Rusko, Česká Republika - Písek

Barva: Je tyrkysová, modrozelená, světle modrá až světlezelená. Barevně se pohybuje od nebesky modré přes modrozelenou až po zelenou, někdy s hnědými i žlutými odstíny.

Vlastnosti: Tyrkys je i pro svou barvu považován za kámen nebes a propojení vody se vzduchem. Pomáhá nám spirituálně se naladit na vyšší energie, čistí a léčí, ochraňuje před psychickým útokem i před vlivy znečištěného prostředí, čímž podporuje dlouhověkost. Uklidňuje mysl, vyvažuje extrémní výkyvy nálad, vzpružuje při vyčerpání. Pomáhá nám vymanit se z komplexu "oběti" a převzít odpovědnost za to, co se s námi děje. Ladí fyzické tělo na duchovní vibrace. Podle tradičních názorů spojuje tyrkys zemi s oblohou a přivádí k sobě mužskou a ženskou energii. Ochraňuje před přílišnou přecitlivělostí na vnější vlivy. Pomáhá nám objevovat krásu v jiných i v sobě samých. Dodává tomu, kdo jej nosí, vnitřní záři. Zahání sklony k mučednickému jednání a brání sebe ubližování. Dává sílu a odvahu během vizí nebo kontaktu s duchy nebo při astrálním putování. Pomáhá nám odhalit, jak si vytváříme svůj vlastní osud, ochranný kámen, rozptyluje negativní pocity. Přizpůsobuje se člověku, který ho nosí a přináší mu úspěch a štěstí. Říká se, že byste tyrkys neměli zdědit, ale koupit si jej nový. Neboť prý zděděný nebo koupený od někoho, kdo ho už nosil, může škodit. Tyrkys pozitivně ovlivňuje komunikaci, schopnost argumentovat, pomáhá nám najít lepší řešení a nejvhodnější slova, ochraňuje před kritikou. Podporuje rozhodnost v zaměstnání. Je velmi dobrým ochráncem před vším zlým. Zmírňuje naše touhy, zejména v oblasti nadbytečné konzumace. Ochraňuje nás před přílišnou citlivostí na vnější vlivy. Uklidňuje naši mysl, vyrovnává náladovost, doplňuje energii, když se cítíme vyčerpaní. Pomáhá nám převzít zodpovědnost za to, co se s námi děje. Prý mění barvu, pokud osobě, která ho nosí, hrozí nějaké nebezpečí, nebo tehdy, když majitel tyrkysu potřebuje duchovní očistu. Pomáhá nám objevovat krásu. Tyrkys je kamenem oblohy, nadpřirozeného, nadpozemského, spiritualismu. Čistí a léčí duši, vnitřní krásu a emoce. Uvolňuje a uklidňuje mysl, podporuje komunikativnost a ochraňuje před nebezpečím jiných, ale i v sobě samých. Tomu, kdo ho nosí, dodává vnitřní světlo, jas.

Znamení zvěrokruhu: Střelec, Vodnář

Planeta: Uran

Živel: Země

Léčebné účinky: Je to jeden z mistrů-léčitelů, vydávající očistnou energii a rozpouštějící negativní energii. Je považován za nejúčinnější léčivý krystal vůbec. Výborně se doplňuje s chryzokolem a nejlépe funguje osazen do stříbra. Vyrovnává obě složky člověka - jeho duši i tělo. Posiluje intuici a zoceluje tělesné zdraví, co víc si přát. Umí vyrovnat a posílit meridiány v těle a na fyzické úrovni pak vylepší imunitní systém, tělo se lépe brání virovým i bakteriálním infekcím.  

Výtečný je jeho "zásaditý" efekt na tělo, a sice, snižuje překyselení organismu, kterým, díky stresu a stravě, trpíme v nějaké míře každý. Viditelně se zlepšení projevuje u nemocných dnou, revmatismem, migrénou či u lidí s poruchami trávení. Detoxikuje organismus a mírní zánětlivé procesy v těle. Dokonce, přiložen na bolavé místo, umí tlumit bolest. Je přímo stvořen pro zdraví očí, uklidňuje unavené oči a údajně působí i proti šedému zákalu.

Přináší vnitřní klid, působí proti depresi, strachu a při stavech vyčerpání. Podporuje romantickou lásku. Majiteli přináší radost a bohatství.

Čištění: Pomocí hnědé nevařené rýže, kterou nasypeme do misky a tyrkys položíme navrch, během 12 hodin z něj rýže vytáhne negativní energii, potom rýži vyhodíme.

Nabíjení: Tyrkys může na slunci vyblednout, proto nabíjíme ve stínu nebo na měsíčním světle.

Tyrkys, tyrkenit, rekonstruovaný tyrkys

Vzhledem k tomu, že se nás naši zákazníci a milovníci kamenů velmi často ptají na rozdíl mezi těmito minerály, rozhodli jsme se dnešní příspěvek v blogu věnovat právě jim - krásným modrým kamenům.

Tyrkys patří mezi nejoblíbenější a nejsilnější kameny. Abychom se vyhnuli podvodným prodejcům, je třeba si uvědomit, že skutečný pravý tyrkys není zrovna levnou záležitostí a cena těch nejkvalitnějších se pohybuje v částkách přesahujících až 100.000,- Kč za kilogram. Tyrkys má jednolitou modrou barvu, často je zabarvený více do zelena a jeho povrch je jakoby voskový. Jeho hnědočerné žilky jsou hluboko zapuštěné až do jeho nitra. Pokud byste udělali kamenem průřez, uvidíte, jak je jimi celý prorostlý. Také jeho barva uvnitř bude modrá a vy v té chvíli víte jistě, že jste šťastnými majiteli pravého tyrkysu. Nicméně právě tyrkys je jedním z nejvíce kopírovaných drahých kamenů a nutno podotknout, že některé jeho napodobeniny jsou k nerozeznání od pravého tyrkysu. Díky tomu může zákazník nosit krásné tyrkysově modré šperky za přijatelnou cenu.

Tyrkys

Mnoho lidí si plete tyrkys s tyrkenitem, proto je důležité zmínit se o tom, že tyrkenit je barvený howlit nebo magnezit. Tyto kameny se používají pro výrobu tyrkenitu proto, že jsou odolné a velmi dobře přijímají modré barvivo. Výrobky z nich jsou tyrkysu velice podobné, ovšem jejich cena bude výrazně nižší. Tyrkenit může být také synteticky vytvořený z dalších materiálů.

Tyrkenit

Pokud jste se setkali s názvem rekonstruovaný tyrkys, pak to znamená, že výrobek nebo šperk obsahuje větší množství pravého tyrkysu a k jeho vzniku došlo tak, že menší kousky tyrkysu byly spojeny do jednoho celku, nejčastěji cihličky a následně zpracovány do finálního výrobku nebo šperku.

Rekonstruovaný tyrkysVýrobky z tyrkysu či tyrkenitu můžete nalézt zde: /263-tyrkys-tyrkenit-howlit

Související produkty

Recenze od našich zákazníků

95% zákazníků doporučuje podle dotazníku spokojenosti za posledních 90 dní.

Další recenze od zákazníků

Online platby kartou

Rychlé a zabezpečené
platby online

E-mail pro zákazníky

info@aranys.cz
(po-pá 8-16)

Linka pro zákazníky

+420 736 119 910
(po-pá 8-16)

Garance kvality a spokojenosti

potvrzená 
Puncovním úřadem

Zpět na začátek