7 rad, jak správně pečovat o šperky

Naše rady prodlouží šperkům „život“

Určitě i vy máte ve své šperkovnici pár krásných skvostů, abyste podtrhla svoji krásu. Předpokládáme, že buď šperky různě střídáte, případně některé nenosíte vůbec a jiné nosíte neustále. Ale víte, jak své šperky uchovat, aby vám vydržely krásné a lesklé po dlouhou dobu?

Rada č. 1: Každý šperk potřebujete svůj prostor

První naše rada zní: uchovávejte své šperky odděleně. Zabráníte tím tomu, aby se vzájemně poškrábaly. Například v krabičkách, ve kterých jste je obdrželi při nákupu nebo jako dárek. 

Existují také nádherné polstrované šperkovnice, které jsou pro tento účel jako stvořené. Navíc v nich budete mít daleko větší přehled.

Velká šperkovnice na náhrdelníky Červenená šperkovnice na prsteny Růžová šperkovnice na náramky

Rada č. 2: S drahými kameny do „peřinky“

Mezi nejvíce náchylné šperky patří ty, jejichž dominantou jsou drahé kameny, perly nebo zirkony. Tyto vyžadují šetrnou péči, jelikož jsou nejvíce náchylné k poškození. Jejich údržba ovšem není nikterak náročná, stačí respektovat rady přímo od výrobce. 

Pokud nevíte, jak se o svůj šperk s drahým kamenem postarat, svěřte jej bez obav našim odbornicím, kteří jej šetrně vyčistí. Dbejte na to, aby léčivé kameny nepřišly do styku s parfémy, chemikáliemi, kosmetikou ani vodou. Není vhodné si je nechávat ani při sportovních aktivitách, aby kameny nevypadly nebo se poškrábaly. 

Náušnice s rubíny

Rada č. 3: Perly potřebují vláhu

Šperky s perlami jsou krásné a jedinečné. A možná právě proto vyžadují zvláštní péči. Málokdo ale ví, že si čerpají potřebnou hydrataci z vaší pokožky. Díky tomu si zachovávají dlouhodobě krásný vhled. 

Pokud se vám zdá, že perly ztrácejí svůj lesk, jednoduše je zlehka přejeďte vlhkým hadříkem a nechte vyschnout. 

Zvažte také, zda šperk s perlou chcete nosit denně, nebo příležitostně. Prsteny s perlami nejsou vhodné pro denní nošení, jelikož jsou náchylné na poškrábání a nezvládnou větší opotřebení.

Rada č. 4: Bižuterie je křehká víla

Ačkoliv šperky z bižuterie patří do levnější kategorie, jsou to nádherné šperky a vyžadují vaši pozornost také. Některé bižuterní produkty jsou opatřeny kvalitním lakem, který jejich životnost prodlužuje a udržuje krásný vzhled. 

Bižuterní šperky si většinou pořídíte ke stylu oblečení a nenosíte je každý den. Mohou být vyrobeny ze spousty různých materiálů či jejich kombinací. Dle toho musíte zvážit, jak o ně budete pečovat. 

Určitě nedoporučujeme je dávat do styku s vodou, a dvojnásobně se tato rada týká doplňků z kůže nebo koženky. Bižuterní šperky nejsou tak odolné jako ostatní kovy a někdy obsahují i velmi křehké komponenty.

stojan

Rada č. 5: Zlato a stříbro jsou příliš měkké

V mnoha šperkovnicích převládají šperky stříbrné nebo zlaté. Nosíme je většinou denně a někdo je nesundává vůbec. Nicméně u těchto šperků bychom se měli vyhnout kontaktu s ostrými a tvrdými předměty, aby se nám nepoškrábaly. 

Dejte si také pozor na různé chemikálie mají na stříbro a zlato neblahý vliv. Tyto drahé kovy krásně ozdobí, ale přece jen se jedná o měkčí kovy, a například u velmi tenkého prstýnku může snadno dojít k deformaci. 

U stříbra, které není rhodiované, dochází velmi často k černání a oxidaci. Stačí vzít speciální hadřík nebo roztok, které naleznete v naší nabídce, a šperk očistit. Vhodný přípravek si zvolíte podle toho, jak moc je šperk ozdobený nebo gravírovaný, abyste se dostali do každého místečka. 

Hadříkem se snadno čistí šperky bez větších záhybů. Ovšem lépe se s ním udržují šperky s kameny a perlami, které jednoduše při čištění vynecháte. Naopak v roztoku můžete čistit celostříbrné šperky velmi rychle a bez námahy. Existují i roztoky pro šperky s perlami, které jim neublíží.

Celou kategorii čisticích prostředků naleznete zde: Čisticí prostředky

tekutý čistič

Rada č. 6: Chirugická ocel tvrdá jako ocel

Šperky z chirurgické oceli se těší stále větší oblibě. Jsou cenově dostupné a mají skvělé vlastnosti, např. tvrdost. Můžete je nosit nepřetržitě a dělat s nimi téměř cokoli. Jsou odolné proti poškrábání, deformaci i nepříznivým okolním vlivům. 

Navíc nás jejich případná ztráta nebude, vzhledem k ceně, tolik mrzet. Jejich vzhled je ovšem kovově šedý a není tak lesklý, jako je tomu u šperků ze stříbra a šperků ze zlata

Péče o ocelové šperky není nikterak náročná, postačí vám k tomu neutrální mýdlo, voda a hadřík. Dejte jen větší pozor na šperky, které jsou osázené například zirkony. Mohly by vám totiž při nešetrném zacházení vypadnout.

Ocelové prsteny

Rada č. 7: Zavolejte do Aranys

Nenašli jste odpověď na váš problém se šperky? Zeptejte se nás. Naše milé kolegyně vám rády poradí. 

Související produkty

Recenze od našich zákazníků

95% zákazníků doporučuje podle dotazníku spokojenosti za posledních 90 dní.

Další recenze od zákazníků

Online platby kartou

Rychlé a zabezpečené
platby online

E-mail pro zákazníky

info@aranys.cz
(po-pá 8-16)

Linka pro zákazníky

+420 736 119 910
(po-pá 8-16)

Garance kvality a spokojenosti

potvrzená 
Puncovním úřadem

Zpět na začátek